Home

Nieuws

'Schaf het woord groente af'

Schaf het woord groente af en vervang het door salade. Dat was een van de tips die trendwatcher Adjiedj Bakas had voor de tuinders op het Westland Event.

"Als mensen op internet over groente praten, dan is het altijd negatief. Je moet het eten, het is niet lekker. Maar als ze het over salade hebben, dan is het altijd positief. Schaf groente af en praat alleen nog maar over salade." Adjiedj Bakas trakteerde de vijfhonderd ondernemers die zich in de veilingbankjes van bloemenveiling FloraHolland hadden verzameld voor het vijfde Westland Event op een spervuur van tips en eyeopeners.

Sommige tuinders zitten al op het goede spoor. Zoals de tomatentelers die bezig zijn met de ontwikkeling van de anti-obesitas tomaat. "Dat is net zo slim als de onderzoekers die kippen hyacinten en afrikaantjes laten eten zodat de stoffen in die bloemen die tegen dementie en blindheid helpen in het ei terecht komen. Eten medicaliseert. U gaat in uw kassen heel andere dingen telen, die als grondstof voor de farmaceutische industrie dienen."

Ook energie wordt volgens Bakas een héél ander verhaal, met een rol voor de tuinders die hun plantaardig restmateriaal in plastics kunnen omzetten en die plastics na gebruik weer in olie. "Samsung is ooit begonnen als landbouwbedrijf. Let maar op, dat bedrijf gaat terug naar zijn roots."

De tuinder moet gaan praten en gaan samenwerken met heel andere mensen en bedrijven dan waar ze nu zaken mee doen. Niet alleen met Samsung, maar ook met Bosch en Siemens die nu bezig zijn met de toekomst van de keuken. "Straks hebben mensen in de stad hun eigen moestuintje in een apparaat ter grootte van een flinke koelkast, met teelt onder groeilicht en op water verrijkt met gezondheidsbevorderende stoffen."

Of registreer je om te kunnen reageren.