Doorgaan naar artikel

‘Rot geschrokken van de dalende AGF-consumptie’

In tien jaar is de consumptie van verse groenten en vers fruit met 20 procent afgenomen in Nederland.

 

Dat is het uitgangspunt van het Nationale Voedingsdebat op 1 en 2 november. Daar moeten nieuwe stimuleringsmaatregelen uit volgen.

Die daling is verrassend hoog. “We zijn ons rot geschrokken toen we deze cijfers tegenkwamen”, laat de organisatie weten die de cijfers checkte bij het RIVM en ministerie.  De organisatie is in handen van de Initiatiefgroep Nationaal Voedingsdebat (INVD), waarin onder meer ook wethouder Arne Weverling, Koppert Cress en de Best Fresh Group zitting hebben.

Het Voedingscentrum nuanceert de daling. Van 1987 tot 2009 bedroeg de daling 20 gram groenten per dag van een nulmeting van 141 gram in 1987. In ruim twintig jaar is er dus 14 procent afgegaan. Voor fruit is de daling ongeveer gelijk. “Een daling van 20 procent in tien jaar zou echt zorgwekkend zijn, maar de percentuele daling is lastig te zeggen, omdat de bronnen ook verschillen. De laatste meting is Europees breed gedaan en voor fruit zitten daar nu ook noten bij. Niemand weet dus precies hoe snel de consumptie daalt”, laat een woordvoerder van het Voedingscentrum weten.

Toch lijkt de daling van 20 procent in 10 jaar niet helemaal uit de lucht gegrepen. Bij jong volwassenen bijvoorbeeld aten mannen in 1987 nog 154 gram groenten per dag, waar dat in 2009 al minder dan 110 was.  Voor fruit is die daling nog groter, van 110 gram in 1987 naar 60 gram in 2009. Jonge mannen halen dus gemakkelijk een daling van 20 procent in tien jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin