Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:28 okt 2013

'Rot geschrokken van de dalende AGF-consumptie'

In tien jaar is de consumptie van verse groenten en vers fruit met 20 procent afgenomen in Nederland.

 

Dat is het uitgangspunt van het Nationale Voedingsdebat op 1 en 2 november. Daar moeten nieuwe stimuleringsmaatregelen uit volgen.

Die daling is verrassend hoog. "We zijn ons rot geschrokken toen we deze cijfers tegenkwamen", laat de organisatie weten die de cijfers checkte bij het RIVM en ministerie.  De organisatie is in handen van de Initiatiefgroep Nationaal Voedingsdebat (INVD), waarin onder meer ook wethouder Arne Weverling, Koppert Cress en de Best Fresh Group zitting hebben.

Het Voedingscentrum nuanceert de daling. Van 1987 tot 2009 bedroeg de daling 20 gram groenten per dag van een nulmeting van 141 gram in 1987. In ruim twintig jaar is er dus 14 procent afgegaan. Voor fruit is de daling ongeveer gelijk. "Een daling van 20 procent in tien jaar zou echt zorgwekkend zijn, maar de percentuele daling is lastig te zeggen, omdat de bronnen ook verschillen. De laatste meting is Europees breed gedaan en voor fruit zitten daar nu ook noten bij. Niemand weet dus precies hoe snel de consumptie daalt", laat een woordvoerder van het Voedingscentrum weten.

Toch lijkt de daling van 20 procent in 10 jaar niet helemaal uit de lucht gegrepen. Bij jong volwassenen bijvoorbeeld aten mannen in 1987 nog 154 gram groenten per dag, waar dat in 2009 al minder dan 110 was.  Voor fruit is die daling nog groter, van 110 gram in 1987 naar 60 gram in 2009. Jonge mannen halen dus gemakkelijk een daling van 20 procent in tien jaar.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Schokkend! Is er nog iemand die vind dat het niet nodig is om de consumptie te bevorderen?

 • j van eeuwijk

  Consumptie terug loop van Groenten zie hoe lekker warm de groenten liggen in de winkels.
  Ook eet patronen veranderen Magnetron staat in ieder jong huisgezin
  5 min magnetroon groenten rauw naar eetklaar in EKRA verpakkings idee
  Of de groentenschottels half groenten half aardappels.
  Zie een geschreven stuk van Wim Busser juni/Juli 2012 in Top Vers
  Wim weet wat bij een lekker stukje Vlees hoort lekker Verse Groenten nu nog de Supermarkten die ik er over gemaild heb.

 • P.M.M. Zwinkels

  Supermarkt moet blijkbaar opgevoed worden. Is die zogenaamde, concurrerende 'laagste prijs garantie' ook niet meer nodig. Gaan we eindelijk eens naar supermarkt A, vanwege zijn kwaliteit, veilig -, Co2 footprint -en Hollands product!
  Wordt het misschien toch nog eens een 'Groenten Speciaalzaak en verdienen wij ook wat!

 • R Baan

  Dit zijn Europese cijfers verkregen van Freshfel. Besef dat er al 20 jaar standaard met 20% derving gerekend wordt. In Nederland praten we over 35% derving. Dus waarschijnlijk is de daling nog groter.

  Los van de stijgende ziektekosten zien we ook een verslechtering van de gehele tuinbouwsector. Het voedingscentrum mag zo een informatie niet bagatelliseren. Het NIET eten van groenten en fruit is zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid. De natuurlijke bescherming tegen ziekten, weerstand, komt voornamelijk van het eten van planten. Dit vraagt aandacht van de politiek en de wetenschap. Vers wordt door de voedingsindustrie langzaam maar zeker uit het schap gedrukt met grote budgetten die de tuinbouw niet heeft.

 • a van faassen

  Het zou goed zijn om het gemak en het voordeel van de magnetron voor het koken van groente (korte tijd, geen aangebakken pannen en lekker knapperige groente) te benadrukken bij jongeren en alleenstaanden. Diny van Faassen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.