Home

Nieuws

Rabo betaalt 774 miljoen euro in Liborzaak

Rabobank heeft schikkingen getroffen van in totaal 774 miljoen euro vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank (DNB), en het Openbaar Ministerie. De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega's van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. Topman Piet Moerland heeft besloten vervroegd op te stappen, als signaal aan de markt en maatschappij.

Van de totale boete gaat 70 miljoen euro naar het OM. Rabobank betaalt verder 105 miljoen pond aan Britse toezichthouders en 800 miljoen dollar aan toezichthouders in de Verenigde Staten. Uit onderzoek is gebleken dat 30 medewerkers van Rabobank 'op enige wijze' betrokken zijn geweest bij ontoelaatbaar gedrag, aldus Rabobank. Sommigen hebben tussen 2005 en 2010 getracht rentetarieven te beïnvloeden, anderen waren op de hoogte of hadden dat moeten zijn. De bestuurders en commissarissen betreuren de misstanden, maar benadrukken ook dat bestuurders en hooggeplaatste managers er niet bij betrokken waren en er ook niet van wisten.

Rabobank heeft de medewerkers die direct betrokken waren bij de misstanden ontslagen. Andere kregen waarschuwingen en boetes of werden managementtaken ontnomen. Bonussen over de periode 2009 tot en met 2012, ter waarde van 4,2 miljoen euro, zijn geheel of gedeeltelijk teruggevorderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.