Home

Nieuws

Petitie voor sneller internet in buitengebied

De organisatie Internet Buitengebied vindt dat iedereen in Nederland over snel internet moet kunnen beschikken en wil dat er meer aandacht komt voor de problematiek rondom internet in het buitengebied.

In het buitengebied wonen en werken vele duizenden mensen die in veel gevallen verstoken blijven van informatie en diensten of een engelengeduld aan de dag moeten leggen. Oorzaak is het ontbreken van een goede en vooral snelle internetverbinding.

De organisatie roept boeren en tuinders, burgers en andere ondernemers in het buitengebied op om een petitie te ondertekenen. Initiatiefnemer Patrick Nijenhuis wil door het bundelen van de behoefte de politiek motiveren om tot actie over te gaan. Nijenhuis: “De politiek laat zich vaak op de borst slaan door Nederland te profileren als kennisland met een zeer sterke, exportgerichte agrarische sector. Deze rol zal in de toekomst mede afhangen van de vraag in hoeverre boeren en tuinders kunnen profiteren van de voordelen van snel internet.”

Anno 2013 is snel internet alom geaccepteerd als een basisbehoefte. De overheid onderstreept dit door steeds meer dienstverlening enkel via internet beschikbaar te maken. Bankieren, bellen, management, apps, 'the Cloud': alles is gebaseerd op snel internet. Maar de aanleg van glasvezel wordt door exploitanten niet als rendabel beschouwd en straalverbindingen zijn maar in beperkte mate haalbaar. 3G en 4G mobiele netwerken zijn technisch ongeschikt als breedband alternatief en hebben vaak een gebrekkige dekking in het buitengebied. Individuele glasvezelinitiatieven stuiten vaak op een muur van weerstand en financiële onhaalbaarheid. De dagelijkse praktijk: video’s die niet bekeken kunnen worden, traag ladende websites, niet werkende apps.

Nijenhuis vindt bij Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) een gewillig oor die een voorkeur heeft voor een aanpak op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Hij wijst in dat verband ook op de grote financiële buffers die met name sommige provincies hebben opgebouwd door de verkoop van energiemaatschappijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.