Home

Nieuws

Nieuwe zaadcoating Syngenta

Syngenta Crop Protection heeft recent een toelating gekregen voor Maxim 480FS, voor de coating van zaad tegen kiem- en bodemschimmels. De toelating geldt voor uien, peen, kool, selderij en venkel.

De uitbreiding naar Solanacea (tomaat, aubergine, paprika), komkommerachtigen en bladgroente wordt over enkele jaren verwacht. De werkzame stof in Maxim 480FS is fludioxinil, deze stof met contactwerking zit ook in het fungicide Switch. In de dosering waarin fludioxonil wordt gebruikt heeft de stof een werking tegen Alternaria soorten, Phoma spp., Botrytis en een neveneffect op Rhizoctonia solani.

De toepassing is bedoeld in combinatie met Apron XL, met de werkzame stof mefenoxan. Mefenoxan is een van de werkzame stoffen in Fubol Gold en Folio Gold en kruipt in de Apron-formulering enigszins in het zaad en beschermt aldus de wortelzone tijdens de zaadkieming tegen ziekten als Pythium. Maxim is volgens Syngenta is te zien als een alternatief voor de zaadcoating met Thiram. Het gebruik van dit middel staat ter discussie.

Syngenta illustreerde de werking van Maxim onlangs in opkweekbakken met kool in met Rhizoctonia geïnfecteerde grond. In de vergelijking was ‘niet behandelen’ (I) vergeleken met een zaadbehandeling met Thiram (II), met Thiram + Rovral  + Apron XL (III) en met Maxim 480FS + Apron XL (IV). Op de foto’s is de werking te zien. Behandeling IV toont het beste resultaat, gevolgd door achtereenvolgens behandelingen III en II.

Foto

 • Niet behandelen (I)

  Niet behandelen (I)

 • Alleen Thiram (II)

  Alleen Thiram (II)

 • Thiram + Iprodion + Apron XL (III)

  Thiram + Iprodion + Apron XL (III)

 • Maxim 480FS + Apron XL

  Maxim 480FS + Apron XL

Of registreer je om te kunnen reageren.