Home

Nieuws

Meer subsidiegegevens openbaar

EU-lidstaten zijn verplicht vanaf volgend jaar gedetailleerde informatie te publiceren van alle bedrijven, organisaties en individuen die landbouwsubsidies ontvangen.

Alleen de kleinste ontvangers vallen niet onder de nieuwe regels, zo volgt uit een overeenkomst die de landbouwministers onlangs met het Europees Parlement (EP) hebben gesloten.

De Brusselse beleidsmakers gaan hiermee een stapje verder dan de huidige praktijk. Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is in 2011 een einde gekomen aan de publicatie van de persoonlijke gegevens van individuen; dat was volgens de rechter in strijd met privacywetgeving. Met dit nieuwe besluit wordt straks alsnog de subsidie-informatie van zogenoemde natuurlijke personen openbaar.

Bedrijven die vallen onder het Small Farmer Scheme (SFS), dat in 2015 van kracht wordt, zijn wel vrijgesteld van de nieuwe transparantieregels. Het is SFS is een vereenvoudigd stelsel voor kleine boeren. Naar schatting zal zo'n 30 procent van de ontvangers in de hele EU hieronder vallen, samen goed voor 3 procent van de agrarische oppervlakte.

Volgens het journalistenverbond Farmsubsidy.org laat de openheid van veel lidstaten op het gebied van landbouwsubsidies op dit moment nog veel te wensen over. Zo zouden onder meer Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk ruim 94 procent van de gegevens achterhouden. Nederland doet het beter, maar heeft zijn zoeksysteem expres ingewikkeld, claimt de club.

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.