Home

Nieuws

ING: Kansen voor AGF-leverancier supermarkten

Supermarkten zullen uit veiligheidsoverwegingen steeds vaker afdwingen dat AGF-leveranciers ook de groente leveren voor pizza’s en kant- en klare maaltijden.

Zo dekken supermarkten voedselveiligheidsrisico af, schrijft ING in een sectorvisie voor de voedingsmiddelenindustrie. Het biedt kansen voor huidige AGF-leveranciers voor de versafdeling, menen de analisten van de bank.

In de sectorvisie Voedingsmiddelenindustrie 2013-2018 analyseert het economische bureau van ING een aantal deelsectoren, zoals de groentenverwerkers. ING verwacht dat verwerkers steeds groter worden en telers voor langere tijd aan zich willen binden. Er liggen kansen voor groei, maar dat zal op exportmarkten zijn.

De gouden jaren met snelle groei van bewerkte (convenience) AGF-producten is voorbij. De consumptie neemt de komende jaren naar verwachting licht toe, maar de productie kan wel groeien door betere benutting van de exportkansen. Er is wel exportpotentie, maar naar landen buiten Noordwest-Europa, is die beperkt. In bepaalde segmenten, waaronder aardappelproducten, liggen wel degelijk groeimogelijkheden, maar in toenemende mate wordt in de groeimarkten zelf geteeld en verwerkt.

De export van bewerkte groente en fruit (inclusief sap) is jaarlijks rond de 1,8 miljard euro. Voor AGF-producten zijn de grootste afzetmarkten: Duitsland, Frankrijk, België en Verenigd Koninkrijk. In die laatste markt is de vraag naar Nederlandse verwerkte producten afgenomen door een sterkere focus op Brits product.

Of registreer je om te kunnen reageren.