Home

Nieuws laatste update:16 okt 2013

GMO-voorstel bindt teler meer aan vereniging

De Europese Commissie wil de levering van producten door telers buiten de eigen organisatie aan banden leggen.

Tijdens de beheerscomitévergadering groenten en fruit afgelopen week in Brussel werden de lidstaten verrast met deze voorstellen voor verandering van de GMO-bepalingen. Het voorstel werd pas op de dag van vergadering rondgedeeld. De lidstaten hadden het voorstel daardoor niet bestudeerd.

Nu bestaan uitzonderingssituaties om producten niet via de eigen afzetorganisatie af te hoeven zetten: Bijvoorbeeld bedrijven met meerdere teelten. Als de afzetorganisatie (producentenorganisatie) niet voor alle producten afzet heeft geregeld, mag de teler die producten nu afzetten via andere kanalen. Die bepaling is nu zonder beperking. Dat moet 50 procent worden, vindt de Europese Commissie. De bepaling geldt niet voor huisverkoop, waarvoor al maximumwaarden zijn opgenomen in de GMO-voorstellen.

Nederland en België willen de voorstellen eerst bestuderen omdat het een nieuwe beperking is in de GMO-regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.