Home

Nieuws

'EU laks met regels biologische rassen'

Nederland moet meer druk zetten op andere EU-lidstaten om ook werk te maken van het verplichtw gebruik van biologisch uitgangsmateriaal in de biologische teelt.

Dat zegt Bertus Buizer in een interview dat vandaag verschijnt in Groenten & Fruit. Nederland is het enige land dat zich houdt aan de afspraak dat de lidstaten van de Europese Unie een zogeheten annex zouden samenstellen met gewassen waarvoor voldoende zuiver biologisch uitgangsmateriaal beschikbaar is.

“In alle andere landen kunnen telers voor elk gewas ontheffing krijgen om te werken met gangbare rassen of in het beste geval biologische rassen waarbij in de veredeling ook is gekruist met gangbare rassen”, aldus Buizer. Hij noemt dit een zwaktebod. “Als die regels eindelijk eens zouden worden gehandhaafd, dan hebben bedrijven als Rijk Zwaan, Bejo en Vitalis/Enza een voorsprong van jewelste.” Deze bedrijven werken samen in Organic Seeds, waarover Buizer het secretariaat voert.

De biologische brancheorganisatie Bionext roept telers en zaadfirma’s in dit verband op te laten weten hoeveel uitgangsmateriaal ze nu gebruiken, waar ze problemen zien en of er mogelijkheden voor verbetering zijn. Telers kunnen daarvoor op de site van Bionext een vragenlijst invullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.