Home

Nieuws

Duitsers willen eigen keurmerk voor arbeid in teelt

Quälität und Sicherheit (QS), het Duitse keurmerk voor voedselveiligheid, gaat een proef doen met een eigen sociale module.

Dat moet afnemers tonen dat telers hun zaken op gebied van arbeid goed geregeld hebben. QS doet dat in reactie op het GlobalGap-systeeem GRASP, eveneens een module voor sociale zaken op teeltbedrijven. QS vindt de module van GlobalGap te uitbgebreid en test een lichtere set van eisen, gebaseerd op internationale eisen voor arbeid.
QS lijkt daarmee het derde certificaat te worden dat een sociale paragraaf krijgt. Telers, tussenhandel en winkels kunnen vrijwillig kiezen voor deze paragraaf door informatie te laten toetsen over de arbeidsomstandigheden. Vòòr GlobalGap GRASP was er al het label Fair Produce dat zich vooral op de champignonsector richt, maar waarvoor ook proeven lopen in de open teelt. GRASP is al lichter dan Fair Produce, waardoor nu drie niveaus van sociale certificaten lijken te ontstaan.
LTO Glaskracht Nederland laat bij monde van beleidsmedewerker Arend Hekman weten dat op dit punt certificering niet de grootste voorkeur is voor LTO. Cao's worden in Nederland goed nageleefd, stelt hij. "Maar als de afnemer het vraagt, moet het. Het is alleen een beetje zuur dat dan vervolgens bananen 99 cent zijn, of dat voor tomaten deze zomer zulke lage prijzen worden betaald."

Of registreer je om te kunnen reageren.