Home

Nieuws

Consument toont weinig interesse in groenteteelt

Consumenten voelen zich weinig verbonden met de productie van groente en fruit (tuinbouw). Zij zijn daardoor niet gemotiveerd om meer over de sector te weten te komen en nemen informatie daardoor oppervlakkig op.

Dat concludeert het Landbouweconomisch Instituut LEI in een onderzoek onder 3.290 mensen (Agrofoodmonitor).  De consumenten houden zich überhaupt niet zo bezig met de productie van groente en fruit. Er is relatief weinig subjectieve kennis over.

De onderzoekers vonden nog iets anders. Consumenten willen niet alles weten. Net als thema's als dierenwelzijn is er voor bestrijdingsmiddelen sprake van strategische onwetendheid. Ze willen geen slecht nieuws weten.

De tuinbouw scoort op veel punten (zoals betrokkenheid) overigens wel beter dan andere landbouwsectoren als de varkens- en pluimveehouderij. Consumenten hebben wel relatief veel vertrouwen in de veiligheid van producten uit de plantaardige sectoren. Ook op de economische en maatschappelijke reputatie en het gepercipieerde nut scoren de plantaardige sectoren positief. Hoewel consumenten zich niet verbonden voelen met de productie van groente en fruit is de maatschappelijke waardering wel goed, zeker in vergelijking met andere deelsectoren in de landbouw. Verder is er een voorkeur voor Nederlandse producten bij deze plantaardige sectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.