Home

Nieuws 1 reactie

Banken krimpen krediet aan bedrijven in

Banken verstrekken steeds minder krediet aan bedrijven. De portefeuille met bedrijfskredieten van Nederlandse banken is vooral in de afgelopen 2 maanden fors gekrompen. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

Per saldo hadden de banken in september 6 miljard euro aan leningen minder uitstaan dan in de maand daarvoor. In augustus krompen de bedrijfskredieten al met 4 miljard euro ten opzichte van juli. Tussen oktober 2012 en september 2013 nam de kredietverlening in totaal eveneens met 4 miljard euro af.

Volgens DNB wordt de afname aan de ene kant veroorzaakt door de dalende vraag naar leningen van bedrijven, omdat ze door het ongunstige economische klimaat minder investeren en per saldo meer aflossen dan nieuwe kredieten afsluiten. Maar banken hebben ook de voorwaarden voor nieuwe leningen aangescherpt en schatten de risico's hoger in.

Eind augustus liet de Rabobank weten dat het uitstaand krediet aan Nederlandse boeren en tuinders sinds eind 2012 tot halverwege 2013 met 1 procent is afgenomen tot 32,7 miljard euro. De daling ligt in lijn met de totale kredietverlening. De zwakke Nederlandse economie leidde ertoe dat de kredietverliezen met 1,1 miljard euro hoog bleven, aldus Rabobank, waarbij de kredietverliezen in de agrarische sector zijn geconcentreerd in de glastuinbouw.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Hallo Martijn, kloppen de bedragen wel. Tussen okt 2012 en sept 2013 een afname van totaal 4 miljard, maar in aug 2013 een afname van 4 miljard en in sept 2013 van 6 miljard is een sommetje dat niet klopt...of in ieder geval nog enige toelichting behoeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.