Home

Nieuws

BASF boekt meer omzet en winst in landbouw

BASF heeft in het derde kwartaal met gewasbeschermingsmiddelen en plantgenetica een omzet geboekt van 1 miljard euro, 5 procent meer dan een jaar eerder. BASF verkocht 8 procent meer en realiseerde 4 procent hogere prijzen, maar wisselkoerseffecten drukten de omzet. De agrarische divisie van de chemiereus zag het bedrijfsresultaat 1 procent toenemen tot 172 miljoen euro.

In Europa steeg de omzet door hogere verkoopprijzen. In Zuid-Europa zag BASF de afzet van fungiciden in qua areaal kleinere gewassen duidelijk toenemen terwijl in West-Europa terrein werd gewonnen met herbiciden. In Zuid-Amerika wist BASF de verkopen op te voeren. In Brazilië zijn akkerbouwarealen gegroeid na prijsstijgingen voor producten zoals mais en soja.
In Noord-Amerika was sprake van een sterke toename van de omzet, mede door de overname van Becker Underwood, specialist in biologische bestrijding. De omzet groei werd negatief beïnvloed door de gedaalde waarde van de dollar. Verkopen daalden in Azië behoorlijk. Dat kwam volgens BASF met name door een negatieve ontwikkeling van wisselkoersen maar ook nat weer in India.
Over de eerste 9 maanden komt de agrarische omzet 14 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 4,3 miljard euro. De operationele winst is met 1,1 miljard eveneens 14 procent hoger dan een jaar eerder. BASF heeft eerder bekendgemaakt haar verkopen van gewasbeschermingsmiddelen te willen opvoeren van 4,7 miljard euro in 2012 tot 8 miljard in 2020. Het bedrijf verwacht dat de helft van de omzet wordt gerealiseerd buiten rijke regio's zoals Europa, Noord-Amerika en Japan.
BASF als geheel zag de omzet in het afgelopen kwartaal 1,5 procent toenemen tot 17,7 miljard. In het jaar tot en met september steeg de omzet 3,1 procent tot 55,8 miljard euro. De nettowinst is over de eerste 9 maanden gedaald maar kwam in het afgelopen kwartaal 18,5 procent hoger uit op bijna 1,1 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.