Home

Nieuws

Vergrijzing harder op fruitbedrijven dan in glas

Eén op de vijf fruitbedrijven in Nederland wordt geleid door een 65+-er. Dat blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daarmee is de vergrijzing sneller verlopen dan bij glasgroentetelers, waar één op de tien bedrijven geleid wordt door een 65+-er. Circa 70 fruitbedrijven (van de ruim 1500) worden geleid door ondernemers boven de 75.

Het aantal oudere ondernemers in de glasgroentesector stijgt wel. In 2007 lag het percentage 65-+ers nog op 7,9 procent; In 2002 op 6,8 procent, nu dus op 10 procent. Uit de cijfers valt niet op te maken of de ondernemers een opvolger hebben of mogelijk langer als hoofdondernemer blijven werken om de opvolger kapitaal te laten opbouwen.  Wel ligt de ontwikkeling van de vergrijzing in lijn met andere sectoren, laat het CBS weten.

Bij vollegrondsgroentenbedrijven is het percentage 75+-ers ook twee procent. Het percentage 65+-ers is nog iets hoger dan bij glasgroenten, namelijk 11 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.