Home

Nieuws

Veertig procent groente in België residuvrij

Ongeveer 20 procent van het fruit en 40 procent van de groenten in Belgische rekken is residuvrij.

In Duitsland is het aandeel groenten en fruit waar residuen werden aangetroffen 66 procent, bleek deze week. De voedselagentschappen van beide landen concluderen dat producten uit de eigen teelt het schoonst zijn. Overtredingen van de residunorm in België worden vooral vastgesteld bij tropische en rode vruchten, verse kruiden en chilipepers. Dat concludeerde het wetenschapsblad Eos uit controleresultaten van de Belgische voedselautoriteit FAVV.

Eos kon de resultaten inkijken van 1.800 routinecontroles op groenten en fruit, uitgevoerd door het Voedselagentschap (FAVV). Daaruit blijkt dat overschrijdingen van de wettelijke norm zeldzaam zijn: op 1,3 procent van het fruit en 2,7 procent van de groenten was de achtergebleven hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen te hoog. Bij gelijke publicaties van de Duitse zusterorganisatie BVL lage het percentage overtredingen voor groente en fruit op 3,7 procent, maar daar werden meer risicoproducten opgenomen. Opvallend was dat het hoofdzakelijk de ingevoerde gewassen waren die de Europese normen overschreden in België, stelt EOS.

Een andere vaststelling was dat producten vaak meerdere residu’s bevatten: Appels en peren zouden volgens de cijfers gemiddeld 3,5 en in sommige gevallen acht verschillende residu’s van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Op meer dan 60 procent van de gecontroleerde appels, druiven, aalbessen en sla werden drie of meer verschillende producten aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.