Home

Nieuws

Tuinbouw wacht jaar langer op hectarepremie

De invoering van hectarebijdragen (toeslagen) voor tuinders wordt met een jaar uitgesteld.

Dat is het gevolg van het waarschijnlijke uitstel van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). Met name fruit- en vollegrondsgroentetelers lopen door de vertraging geld mis. Zij krijgen de hectarebijdragen voor het eerst toegekend. Tuinbouw wordt daarin gelijkgesteld aan landbouwbedrijven voor inkomenstoeslagen. Landbouwbedrijven hadden al recht op deze toeslagen.

Vorig najaar berekende het LEI dat tuinbouwbedrijven vanaf 2014 gemiddeld maximaal 3.000 euro tegemoet zien als directe toeslag. Dat is als het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw stelsel van toeslagen in het kader van de hervoming van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) wordt uitgevoerd. Onduidelijk is wat het effect is van bezuinigingen en herverdeling van de toeslagen tussen lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.