Doorgaan naar artikel

‘Supermarkt mede-oorzaak misstanden teelt’

Supermarkten hebben door hun steeds scherpere inkoop van champignons bijgedragen aan misstanden met arbeid in de teelt. Dat stelt voorzitter van stichting Fair Produce Bart Jan Krouwel.

Hij reageert daarmee op de discussie na televisie-uitzendingen over de misstanden. “Met het onder druk zetten van champignonleveranciers om met steeds lagere prijzen te komen is de grens inmiddels overschreden. De opbrengstprijs voor de telers is in tien jaar met 35 cent per kilo gezakt, terwijl de prijs in de winkel in dezelfde periode met 16 cent omhoog is gegaan. In die tien jaar is het aantal champignonbedrijven door oneerlijke prijsconcurrentie  gedaald van 546 in het jaar 2000 naar 131 nu.”

Na de televisie-aandacht gaf minister Asscher van Sociale Zaken zelfs een koopadvies en adviseerde hij consumenten niet meer champignons te kopen zonder het keurmerk voor eerlijke champignons Fair Produce. Alleen C1000 en Coop verkopen deze champignons.

“De paddenstoelensector, het ministerie van SZW én de supermarkten kunnen alleen door krachtig samenwerken voor een doorbraak zorgen naar een champignonteelt die werkt met eerlijke arbeid en een eerlijke prijs”, stelt Krouwel.

De juridische constructies die door een aantal bedrijven worden gebruikt om het gevecht om de  laagste prijs te winnen zijn erg ingewikkeld. De overheid doet volgens Krouwel al jaren haar best om constructies aan te pakken en slaagt daar steeds beter in.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin