Home

Nieuws

Optimisme Duitse telers

In een vooruitblik op 2013 betoont de Duitse boerenorganisatie DBV zich optimistisch over delen van de groentemarkt en de fruitverkopen in Duitsland.

Met name de verkopen van witte- en rode kool, peen, selderij en groene kool verlopen rimpelloos, waardoor telers op een goed seizoen lijken  af te stevenen. Overigens liggen de Duitse winkelprijzen voor glasgroente, prei en peen liggen nu ook duidelijk boven het peil van begin 2012. Voor ijsbergsla en komkommer ligt dat zelfs 39 en 59 procent boven de prijs van vorig jaar. Het gaat om het krappe aanbod Spaans product.

Ook voor appelen en peren liggen de consumentenprijzen boven het niveau van vorig jaar. Voor peren is de stijging 32 procent. Over de appelafzet is de Duitse boerenorganisatie ook positief. De Duitse afzetorganisaties kunnen duidelijk meer kwijt op markten met kleinere voorraden door de krappe oogsten in onder meer Nederland, België en Frankrijk. Voor de rest van het seizoen is het DBV ‘meer dan optimistisch’.

De Deutsche Raiffeisenverband (DRV) is ook optimistisch, maar wijst erop dat het jaar 2012 voor veel telers niet heeft gebracht wat gehoopt werd. In het jaar zonder grote crisis kwamen gemiddelde prijzen niet aan het langjarige gemiddelde. Ook houdt de DRV er rekening mee dat de Duitse import en export van verse groente lager is uitgevallen dan andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.