Home

Nieuws

Oproep om GMO-betaling te hervatten

Het Productschap Tuinbouw moet haast maken met de behandeling van de GMO-dossiers van telersverenigingen waarvan de GMO-erkenning geschorst is.

Dat zegt Hans van Es, directeur van koepel DPA. Naast FresQ zijn er nog drie telersverenigingen waarvan de GMO-betaling door de schorsing werd opgeschort afgelopen najaar. “Deze telersverenigingen beginnen bijna aan het nieuwe seizoen. Dan moet het rondkomen. De telersverenigingen hebben voldoende informatie aangeleverd. Ik verwacht dat in twee weken dit wel moet rondkomen.”

Namen van geschorste telersverenigingen noemt Van Es niet, maar duidelijk is dat het in ieder geval om ZON gaat en om Fruitmasters. ZON heeft de schorsing bevestigd, maar Fruitmasters niet. Die verwijst naar DPA. Verschillende bronnen noemen echter Fruitmasters als partij waar de schorsing voor geldt. Hoewel de fruitcoöperatie via een Belgische associatie GMO ontvangt, is de erkenning een zaak van het PT. Dat laat het Vlaamse ministerie van Landbouw weten. Het PT wil echter niets zeggen over de GMO-schorsingen.

Uit de woorden van Van Es valt op te maken dat alleen FresQ dit jaar geen GMO ontvangt doordat het operationele programma niet kon worden behandeld. ZON bevestigt dat het operationele programma wel is toegelaten door het PT, waardoor uitzicht is op hervatting van de GMO-betalingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.