Home

Nieuws

Opnieuw besmette aardbeien uit China

Litouwen heeft een partij bevroren aardbeien aan de grens tegengehouden na de vondst van het norovirus. Dat maakt de voedselautoriteit van Litouwen bekend via het Europese voedselveiligheidsnetwerk Rasff.

In het najaar van 2012 leidden besmette Chinese aardbeien tot een grote voedselvergiftiging in Duitsland op scholen. De Europese Commissie maakte daarop bekend aardbeien uit China strenger te controleren bij binnenkomst in de EU.  De EU-markt van diepvriesaardbeien voor verwerking in jam of toetjes is voor circa 30 procent in handen van Chinese leveranciers.

De partij in Litouwen is niet verder gedistibueerd op de eigen markt of naar andere lidstaten. Prijzen voor industrie-aardbeien uit China lagen afgelopen najaar 25 procent onder de prijs voor Pools product waar 1,60 euro per kilo voor werd betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.