Home

Nieuws

'Spoor nicotine in champignons leidt naar kippen'

De Belgische en Nederlandse voedselautoriteiten onderzoeken of illegaal gebruik van nicotine tegen bloedluis bij kippen via de mest kan leiden tot vondst van nicotine in champignons. Die stof is gevonden in Nederlandse en Belgische champignons.

De NVWA noemt dat spoor speculatief, maar bevestigt dat gekeken wordt naar de mogelijke besmetting met nicotine via de mest van kippen voor compost in de teelt. Het gaat om twee Nederlandse en zes Belgische champignonbedrijven. De Nederlandse champignonsector heeft uit eigen onderzoek geen nicotine aangetroffen, maar de Belgische autoriteiten hebben de vondst gemeld bij het Europese voedselagentschap Efsa. De twee Nederlandse bedrijven hadden op eigen initiatief tijdelijk de verkoop stilgelegd, maar na het eigen onderzoek is de verkoop weer gestart. In Nederland is geen terugroepactie geweest, zoals in Belgische winkels.

De stof leidt tot lichamelijke klachten bij consumenten. Waar een maximaal niveau van 0,01 milligram per kilo product is toegestaan, heeft de FAVV melding gemaakt van partijen met een niveau van 1,2 milligram per kilo product. Dat betrof een Nederlandse partij. Ook in een Belgische partij is 1,0 milligram per kilo aangetroffen van de stof die voorheen werd ingezet in insecticides, maar nu verboden is. Deze partij is ook naar Nederland uitgevoerd. Univeg is als leverancier in ieder geval betrokken bij de terugroepactie.

Volgens de Belgische voedselautoriteit FAVV heeft de sector zelf de aanwezigheid van nicotine vastgesteld bij eigen analyses. De FAVV doet onderzoek bij teeltbedrijven. In 2009 werd reeds nicotine in wilde champignons gevonden zonder dat de Europese autoriteiten de oorzaak konden vaststellen. De Europese maximale residulimieten voor wilde champignons werden toen dan ook aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.