Home

Nieuws

Mogelijk koudegolf door aanhoudende vorst

Het blijft in elk geval tot en met komend weekeinde stevig vriezen. Nederland is daarbij mogelijk op weg naar een officiële koudegolf, zo meldde Meteo Consult woensdag. Dinsdag vroor het streng in de Betuwe.

Voor een koudegolf moet het in De Bilt ten minste vijf dagen op rij te vriezen met daarbij op in ieder geval drie dagen minimumtemperaturen onder de min 10 graden Celsius.

Nederland beleefde in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer koude nacht. In De Bilt werd het min 12,6 graden Celsius. Dat betekent voor het eerst dit jaar officieel (landelijk) strenge vorst, zo meldde Weeronline. De koudste plek was vooralsnog het dorp Herwijnen in de Betuwe. Daar daalde het kwik naar min 15,3 graden, de eerste zeer strenge vorst van het jaar. In Gilze en Rijen (Noord-Brabant) werd 15 graden onder nul gemeten.

Ook op de Veluwe was het koud met min 14,2 en aan de grond zelfs min 18,5 graden. Aan zee werd een temperatuur van min 13,5 gemeten.

Helder

De kou komt doordat het helder weer is en er sneeuw ligt. In het noorden van het land, waar het niet sneeuwde, zakte de temperatuur 'slechts' naar min 9. Limburg had de minste kou, min 5, als gevolg van bewolking.

Het koudste moment van de dag ligt vaak net na zonsopgang. De temperatuur kan dus zelfs nog iets verder dalen de komende uren, liet Weeronline weten.

Sneeuwbuien

Het front met sneeuwbuien verlaat het land woensdagochtend via Limburg. Ook in Zeeland en op de Wadden kan af en toe wat sneeuw vallen. In de rest van het land blijft het droog en wordt het ''prachtig winterweer met een blauwe lucht en een klein laagje mist op de sneeuwvelden'', vertelt Weeronline.

Of registreer je om te kunnen reageren.