Home

Nieuws

Maat: supermarkten aan zet

Den Haag – In 2013 is er geen ontkomen aan: supermarkten zullen moeten bewegen zodat tuinders een eerlijke beloning krijgen voor hun producten en verduurzaming.

De tijd van praten en het schetsen van toekomstbeelden is voorbij; de tijd van actie is gekomen. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een interview met Boerderij Vandaag.

Maat benadrukt dat supermarkten geen vijand van de sector zijn. “Ze verkopen onze producten dus daar kan helemaal geen sprake van zijn. Er moeten andere vormen van samenwerking komen zodat uiteindelijk alle schakels wat meer marge kunnen maken. Het is ook essentieel voor de broodnodige verduurzaming, die opnieuw geld en marge kost.”
Maat hoopt in 2013 meer leiderschap te zien bij politici. “Nu zie ik leiderschap bij werkgeversorganisaties en belangengroepen, maar echt onvoldoende bij de politiek. Europa heeft leiderschap nodig want de eurocrisis is nog verre van opgelost en 2013 is het jaar van de waarheid wat betreft geloofwaardigheid. Het is ook van het grootste belang dat in februari de Europese budgetten rond komen, waar ik overigens wel vertrouwen in heb. Boeren hebben duidelijkheid over het GLB nodig.”
2013 moet vooral het jaar van de praktijk worden, denkt Maat. “Van het mestdossier – in 2015 moet het echt afgelopen zijn met de dierrechten – tot Natura 2000: de visies weten we nu wel. De sector heeft drie staatssecretarissen in één jaar tijd gehad. Het is tijd voor actie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.