Doorgaan naar artikel

Kritiek op topsectorenbeleid

Het topsectorenbeleid moet begrijpelijker en toegankelijker worden. Tuinbouw is één van de topsectoren, maar het zegt de teler nog te weinig.

Dat stelt Philip Smits, topman van The Greenery in het Coforta–ledenblad. Procedures voor het aanvragen van innovatiesubsidie zijn te ingewikkeld. Ook FrugiVenta-directeur Gert Mulder heeft kritiek op de start van het innovatiebeleid, dat in essentie wel goed is. “Het topsectorenbeleid is moeizaam gestart. Het moest van de ondernemingen komen, maar die kwamen in een procedurewolk terecht, die niet werd uitgelegd. De weg is nog te onduidelijk, net als de financiering. Deelfinanciering vanuit de overheid was bijvoorbeeld alleen mogelijk als het geld werd besteed bij een kennisinstelling. De spelregels veranderden te vaak.”

Ook The Greenery kwam in die onduidelijke aanvraagprocedure terecht van ondersteuning voor innovatieprogramma’s. Smits: “Ik heb onlangs ervaren wat het betekent om voor subsidie de hele molen bij het topsectorenbeleid door te gaan. Het indienen van een aanvraag was erg ingewikkeld. Maar goed, er is een agenda en er is wat geld. De overheid wil nog wel initiëren, maar het bedrijfsleven zal nadrukkelijk moeten meedoen.” Coforta-voorzitter Theo Ammerlaan wil dat de sector zelf achter het stuur kruipt. “De sector is nog zoekende. Het duurt nog even voordat we het topsectorenbeleid in de AGF collectief omarmen. Daarna kunnen we het zelf aanjagen.”

Volgens Smits ervaren telers nog te weinig dat de regeldruk wordt aangepakt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin