Home

Nieuws

Grote zaak knoflooksmokkel

De Zweedse politie zoekt twee Britten die in 2009 en 2010 grote hoeveelheden Chinese knoflook de Europese Unie hebben binnengesmokkeld en invoerrechten hebben ontdoken.

De handelaren riskeren forse celstraffen. Begin dit jaar nog werd in Groot-Brittannië een 57-jarige knoflooksmokkelaar door de belastingdienst gerekend tot een van de grootste ontduikers van 2012. De inmiddels tot 6 jaar cel veroordeelde, voortvluchtige winkelier uit Londen smokkelde tonnen knoflook en ontdook bijna 2,5 miljoen euro aan invoerrechten, zo melden media. Eerder in 2012 kreeg in Ierland de baas van een grote Ierse groenten- en fruithandel 6 jaar cel wegens knoflooksmokkel.

De twee gezochte Britten hebben volgens Zweedse aanklagers zeker 50 keer ladingen knoflook verscheept naar Noorwegen en vandaar over land naar Zweden gesmokkeld. Het gaat om naar schatting 1,2 miljoen kilo. Ze zouden voor bijna 10 miljoen euro aan invoerrechten hebben ontdoken. Knoflook is spotgoedkoop in China, maar de EU heft heel hoge invoerrechten op Chinese knoflook.

Of registreer je om te kunnen reageren.