Home

Nieuws

Forse stijging winkelprijs groente en fruit

De winkelprijs voor verse groenten lag in december bijna 7 procent boven het niveau van december 2011. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dit, maar geeft geen verklaring hiervoor.

Importproduct was wel duurder door lastige teeltomstandigheden in Spanje, maar niet duidelijk is hoe zwaar dat doortelt in de CBS-steekproef. Die duurdere decembermaand zorgt ervoor dat 2012 qua groenteprijs voor consumenten vrijwel gelijk was aan 2011. Het jaar 2010 was het duurste groentejaar tot dusver. De afgelopen twee jaar lagen de prijzen 2 procent onder dat niveau van het topjaar 2010. Dat was het jaar dat ook de glasgroentemarkt opleefde met betere prijzen.

Duurste fruitjaar ooit

Vers fruit was nog nooit zo duur als in 2012, blijkt uit de jaargegevens van het CBS. De prijzen lagen gemiddeld 2 procent boven het niveau van 2011, het tot 2012 duurste fruitjaar ooit. De winkelprijzen voor vers fruit schommelen niet zo als verse groente, maar lopen gestaag op.

Of registreer je om te kunnen reageren.