Home

Nieuws

Floriade wordt meer dan tuinbouwexpositie

Almere en Flevoland willen zich al in de aanloop naar de Floriade 2022 ontwikkelen tot een wereldwijd platform voor nieuwe vormen van voedselproductie, door bijvoorbeeld een jaarlijks congres en innovaties te ontwikkelen in de tuinbouw in Flevoland.

Floriade moet de naam worden voor de vernieuwingskracht van de tuinbouw, die niet één keer in de tien jaar opduikt, maar een permanente betekenis krijgt. Dat blijkt uit de 1e Gezamenlijke Aanzet Economisch Programma ‘Floriade Werkt! van de gemeente Almere en provincie Flevoland. In dat programma komt de verticale kas steeds terug, een nieuwe vorm van glasproductie. In 2022 moet die verticale kas de intrede in de tuinbouw hebben gedaan. Almere wil het aangrenzende glasgebied Buitenvaart verder ontwikkelen met verbindingen in de stad. Flevoland heeft 7 procent van de fruitteelt van Nederland binnen de eigen grenzen, en 6 procent van de vollegrondsgroenteteelt. Het aandeel glas is 1,8 procent.

De provincie Flevoland heeft 10 miljoen euro gereserveerd voor de Floriade in 2022. Het project moet bijdragen aan versterking van de economie in de provincie. Flevoland gaat onder meer met de tuinbouwsector en het bedrijfsleven in gesprek om voorstellen te doen, waarmee de Flevolandse economie zich kan vernieuwen.

De aanloop naar de Floriade wordt daarmee belangrijker. De ‘Making Of’ zal in 2 fases van 5 jaar verlopen. De eerste 5 jaar zijn nodig om concepten te ontwikkelen, producten te veredelen, allianties te sluiten in binnen‐ en buitenland etc. De tweede 5 jaar wordt benut om de onderwerpen te tonen, te vergroten in schaal, te bestendigen. Almere wil het internationale netwerk van Venlo overnemen.  In Venlo is het Kennisplatform Floriade Dialoog 2009‐2012 ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.