Home

Nieuws

EC: ‘Bijenmaatregelen EU-breed’

Voor een eventuele beperking van het gebruik van insecticiden op basis van neonicotinoïden, ter bescherming van bijen, staat Europees Commissaris van Gezondheid en consumentenbescherming Tonio Borg een collectief Europees besluit voor.

Dat zei hij gisteren op de vergadering van de Raad van ministers van landbouw in Brussel. Op verzoek van de Nederlandse delegatie onder leiding van staatssecretaris Dijksma, bracht de commissie verslag uit van het rapport door het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa over de risico’s van neonicotinoïden voor honingbijen. Commissaris Borg stelde dat eventuele maatregelen EU-breed moeten worden genomen. Ook stelde hij dat die maatregelen moeten worden genomen op basis van het voorzorgbeginsel én op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat nu nog in diverse lidstaten gaande is.

Komende donderdag vergadert de vaste commissie voor de voedselketen en diergezondheid verder over deze materie. Mogelijk komen al uit deze vergadering aanbevelingen voor te nemen maatregelen op het niveau van gewassen en middelen, aldus de Ierse minister van landbouw Coveney die tijdens het Iers voorzitterschap van de EU de Raad voorzit.

Of registreer je om te kunnen reageren.