Doorgaan naar artikel

Drainwater praktisch te zuiveren

(Drain)water is op een praktische manier te ontdoen van Xanthomonas fragariae. WUR-onderzoeker Bert Evenhuis gaat op de Aardbeiendag aanstaande woensdag in Den Bosch vertellen hoe dat in zijn werk gaat.

Evenhuis vergeleek onlangs de ontsmettingsmogelijkheden van drainwater met een langzaam zandfilter, met een langzaam zandfilter plus uv-ontsmetting en met Clarmarin op basis van de werkzame stoffen perazijnzuur en waterstofperoxide. Dit middel is al langer toegelaten als desinfectiemiddel ter bestrijding van bacteriën in oppervlakte-, regen- of bronwater in onder andere beregeningsinstallaties en spuitinstallaties.



De zoektocht naar een afdoende en zekere manier om een eventuele besmetting met Xanthomonas in water te bestrijden is actueel vanwege de verplichting om water voor de opkweek en teelt van aardbeien te hergebruiken. Deze verplichting bestaat al zo’n tien jaar in het werkgebied van waterschap De Brabantse delta. Het schap meldde onlangs de zachte aanpak de sector te bewegen tot naleving in te wisselen voor een aanzienlijk strenger lik-op-stukbeleid beleid, eventueel met  boetes en dwangsommen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin