Home

Nieuws laatste update:1 feb 2013

Deels verbod op neonicotinoïden

De Europese Commissie heeft vandaag voorgesteld om drie neonicotinoïden te verbieden voor gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen. Het voorlopige verbod moet uiterlijk 1 juli ingaan.

Een aantal open teelten dreigt door het verbod op imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin te worden getroffen. Asperge, alle koolsoorten, appels, peren, blauwe bessen en pruimen zijn door de Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa aangeduid als gewassen die (zeer) aantrekkelijk zijn voor bijen. Hoe wordt omgegaan met voor bijen aantrekkelijke gewassen, die geoogst worden en daarna niet meer tot bloei komen, daarop is in het voorstel nog niet in detail ingegaan.

Toepassingen van middelen met de drie neonicotinoïden op gewassen die niet aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals kasteelten en sla en aardappelen blijven toegelaten. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is verheugd met de maatregel. “Er moest wat gebeuren om de bij te beschermen. Maar we zijn ook blij dat er niet zoals door sommige fracties werd gevraagd een totaalverbod komt.”

Het voorlopige verbod moet na twee jaar worden herbekeken. De Europese Commissie deed het voorstel bij een ambtelijk landbouwoverleg van EU-landen (Scofcah). De EU-landen moeten 25 februari beslissen of ze akkoord gaan. Eerder deze week vroeg staatssecretaris Dijksma (Landbouw) in Brussel al om een Europees moratorium op het gebruik van deze middelen. De Tweede Kamer had in een motie om een algeheel moratorium gevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.