Home

Nieuws

Arrestaties na arbeidsinspectie

De 51-jarige directeur van het grote champignonbedrijf Prime Champ in Limburg is maandag door de Inspectie SZW aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte.

Het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt, heeft dat maandag desgevraagd bevestigd. In augustus werden ook al drie leidinggevenden van het bedrijf opgepakt vanwege de zaak.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij zich schuldig heeft gemaakt aan uitbuiting van werkneemsters uit Polen. Ze zouden zijn onderbetaald, heel lange werkdagen hebben moeten maken en vrijwel geen vrije tijd hebben gekregen. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen. Bij het bedrijf werken honderden pluksters. De Inspectie SZW heeft ook nog een 40-jarige man aangehouden die zou hebben meegewerkt aan het manipuleren van de arbeidsuren van de Poolse werkneemsters.

Prime Champ is al vaker in opspraak geweest. In 2007 verrichte de Arbeidsinspectie onderzoek bij Prime Champ vanwege een klacht van vakbond FNV Bondgenoten over onderbetaling en lange werktijden. Destijds kon er geen bewijs worden gevonden. Het bedrijf stond vorige maand centraal in twee veelbesproken afleveringen van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over wantoestanden in de champignonteelt.

In augustus zei Prime Champ zich niet te herkennen in de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. ,,Alle arbeidsovereenkomsten voldoen aan de wettelijke regels'', zo reageerde het bedrijf destijds in een verklaring. Directeur Geert V. zei naar eer en geweten te handelen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt in een reactie het tegengaan van uitbuiting een prioriteit van zijn departement. De actie van maandag geeft volgens hem aan dat de overheid werk maakt van het aanpakken van misstanden op de arbeidsmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.