Doorgaan naar artikel

Arbeidsinspectie verantwoordelijk voor Fair Produce champignons

Minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken moet zich niet opwinden over de weigering van AH om het Fair Produce-logo op haar champignons te zetten, maar zijn ambtenaren van de Arbeidsinspectie de les lezen omdat ze hun controlewerk niet goed doen. Dat stelt Jelmer Vierstra, deskundige op het gebied van ‘Maatschappelijk Ondernemen, deze morgen in een opiniestuk in De Volkskrant.

Asscher  heeft de afgelopen weken de publieke belangstelling gewekt door op te roepen geen champignons meer bij AH te kopen. Aanleiding zijn de misstanden met de arbeidsomstandigheden in de Nederlandse champignonsector. Asscher wil dat supermarkten hun champignons uitsluitend betrekken van productiebedrijven waar de arbeidsomstandigheden gegarandeerd goed zijn zoals de Nederlandse arbeidswetgeving dat vereist. Klanten zouden deze champignons kunnen herkennen aan het Fair-Produce-logo op de verpakking. AH weigert echter het logo op haar champignons te laten afdrukken.



Supermarkten zijn gek op logo’s  als die bijdragen aan hun maatschappelijke betrokkenheid, met  bijvoorbeeld Fair Trade voor tropische producten, EKO, en MSC voor ‘eerlijk’ gevangen vis. Deze logo’s onderstrepen dat men in de in de productie en handel van deze artikelen verder is gegaan dan waaraan men zich wettelijk moet houden. Het zijn keurmerken vanwege bovenwettelijke regels. Het Fair Produce-keurmerk is dat niet, want is in het leven geroepen voor champignontelers die zich aan de wet houden. Het is daarom logisch, aldus Vierstra, dat AH niet warm loopt voor Fair Produce.



Hij wijst vervolgens naar de Arbeidsinspectie, als controlerende en handhavende instantie. Het is hun taak om bedrijven aan te pakken die de wettelijke regels rond arbeid aan hun laars lappen. “Asscher zou zijn boosheid dan ook op de eerste plaats moeten richten op zijn ambtenaren”, aldus Vierstra. Zijn betoog is hier na te lezen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin