Home

Nieuws

Zuiden EU nam meer af in hete julimaand

Exportcijfers van het Productschap Tuinbouw en KCB laten zien dat in juli Zuid-Europese landen meer product uit Nederland haalden.

Frankrijk nam 30 procent meer af, Italië 24 procent en Spanje kocht 9 procent meer in. Opvallend is wel dat Kroatië zich in één jaar sterk ontwikkelt als afzetgebied. Het is met ruim 6.000 ton de vijfde afzetmarkt geworden buiten de EU.

Ook België had mogelijk voor haar eigen exportpositie een verdubbeling van de invoer nodig uit Nederland. Deze stijging valt waarschijnlijk onder het herstel na Ehec.

In de maand juli was de totale uitvoer verse groente en fruit 4 procent hoger dan vorig jaar, toen de uitvoer van saladegroenten lager was dan normaal door de EHEC-crises in Duitsland.

De stijging van de aanvoer naar Zuid-Europa in juli ging gepaard met een daling op markten als Polen (-31 procent), Verenigd Koninkrijk (-4 procent) en Rusland (-32 procent).

De uitvoer naar Duitsland is stabiel: 472 mijoen kilo in de eerste maanden van 2011 tegen 473 miljoen in 2012. Er is minder paprika, aubergine, ijsbergsla en witte kool naar Duitsland gegaan, maar wel meer komkommer, hard fruit en aardbei, schrijft het PT.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 7 procent afgenomen, van 188 naar 175 miljoen kilo. Er is minder komkommer, paprika, tomaat, champignon en aardbei naar het VK uitgevoerd maar wel wat meer aubergine, appel en ijsbergsla.

De uitvoer naar Rusland is met 35 procent gestegen, van 58 naar 79 miljoen kilo. Er is meer peer, peen en tomaat naar Rusland uitgevoerd, maar de uitvoer van appel, kool en paprika is lager uitgevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.