Home

Nieuws

Wilde staking bij AB Oost

Almen – Bedrijfsverzorgers in dienst van AB Oost vrezen massaontslag. Negentig werknemers kozen daarvoor op vrijdag voor een werkonderbreking. De personeelsleden hebben hun werkplek verlaten en liepen van zalencentrum De Nieuwe Aanleg in Almen naar het nabijgelegen hoofdkantoor van AB Oost. Daar boden ze symbolische flessen "spraakwater" aan de directie aan.

Vanaf maandag heeft AB Oost korte gesprekken met alle werknemers gepland, aldus de voorzitter van de Vereniging van Bedrijfsverzorgers, Albert van Loo. De eerste gesprekken vinden plaats op de locatie in Beilen. Tijdens de gesprekken krijgen werknemers te horen of ze worden ontslagen of niet. Van Loo vreest massaontslag. Van de zevenhonderd werknemers van de moedermaatschappij, CZAB, wordt volgens Van Loo de helft ontslagen. "Het wordt tijd dat de directie zich over de reden van de financiële problemen van het bedrijf uit."

Van Loo werkt zelf bij diverse boeren. "Ik melk koeien en geiten en bestrijd mollen voor een wisselende groep boeren. Soms willen de boeren even op vakantie of liggen ze zelfs in het ziekenhuis. Het is geen gewone functie. Ik weet dat veel meer bedrijfsverzorgers ons steunen maar de meerderheid heeft uit plichtsbesef toch doorgewerkt. Alleen waar het echt kon, is tijdelijk het werk neergelegd. We zijn verdrietig en bezorgd, niet alleen over onze eigen positie maar ook hoe boeren straks arbeid kunnen inhuren. Sommige boeren zeggen wel direct mensen in dienst te nemen, maar het blijft afwachten."

De ondernemingsraad ging reeds akkoord met de sanering en een plan volgens welke werknemers geholpen worden nieuw werk te vinden. De sanering van AB Oost volgt op drie verliesgevende jaren. De agrarische uitzendmarkt zakte mede door de Ehec-crisis, die de tuinbouw raakte, in elkaar. AB Oost heeft twintig kantoren in Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

AB Oost heeft eerder verklaard dat het grootste deel van de bedrijfsverzorgers in dienst blijft.

Bron: Boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.