Home

Nieuws

Verbazing over vestiging paddestoelenfabriek in Limburg

De komende vijf jaar wil het Zuid-Koreaanse paddestoelenbedrijf Green Peace en het Limburgse bedrijf Panbo Systems 120 miljoen euro investeren in een megabedrijf in Limburg. ZLTO reageert positief, maar heeft ook vragen over de positie voor Nederlandse telers.

In een glastuinbouwgebied bij Venlo moeten gefaseerd uiteindelijk 500 mensen komen te werken.

Ko Hooijmans, vakgroepvoorzitter paddestoelen van ZLTO is in eerste instantie voorzichtig positief, omdat het Nederland als paddestoelenleverancier op de kaart zet. Toch is Hooijmans benieuwd naar de afzetmarkt van dit bedrijf. “Groei in Nederlands product in de export is er wel, maar die is mondjesmaat.” Nederland telt enkele bedrijven met speciale paddestoelen, voor deze bedrijven dreigt verdringen, erkent Hooijmans. “Zo werkt het wel. Ik kan me voorstellen dat ze zich afvragen of er nog een plek voor hen zal overblijven.” Hooijmans is net terug van een studiereis naar China en is onder de indruk van de techniek en schaalgrootte van productie daar. Daarin heeft Nederland nog stappen te zetten.

Panbo bouwt champignonkwekerijen en composteringsfabrieken. Green Peace Mushroom uit Zuid-Korea heeft al een Nederlandse vestiging met Green Mushroom Farm in De Lier. Het gaat vooral om productie van exotische paddenstoelen als eryngii (koningsoesterzwam), enoki (fluweelpootje) en shimeji (beukenzwam). De productie in Nederland moet in de plaats komen van import. Green Peace denkt zo beter in te kunnen spelen op de markt met verse producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.