Doorgaan naar artikel

PvdA niet populair in tuinbouwgemeenten

In de diverse tuinbouwgemeenten is gemiddeld veel vaker VVD en veel minder PvdA gestemd, dan landelijk. Dat blijkt uit een analyse van de uitslagcijfers van de NOS.

Bekijk ook het verkiezingsdossier, met actuele berichtgeving over de verkiezingen, achtergronden en analyses.

In de glastuinbouwgebieden valt op dat met name in het West- en Oostland veel VVD-stemmers zitten. In de gemeente Westland stemde 42,7 procent VVD, in Lansingerland 41 en in Pijnacker-Nootdorp 38,5 procent. Landelijk trok de VVD 26,5 procent van de stemmen.

Ook doet de PVV het nog betrekkelijk goed. Gemiddeld kiest 13 procent van de inwoners van de glastuinbouwgemeenten voor Wilders. Landelijk is dat 10,1 procent. Venlo is koploper, met 20,5 procent van de stemmen voor de PVV. De PvdA scoorde beduidend minder goed dan landelijk. Gemiddeld 16,5 procent (landelijk: 24,7 procent).

Vollegrondsregio

In de vollegrondsregio’s is eveneens een bovengemiddelde aanhang van de VVD, zij het wat minder groot dan in de glastuinbouwgebieden. Gemiddeld 33,5 procent.

Drechterland (w.o. Hoogkarspel, Venhuizen en Westwoud) gaat met 38,7 procent voor de VVD aan kop, gevolgd door Harenkarspel (38,1 procent). De PvdA doet het in de vollegrondsgemeenten wat beter met een gemiddelde van 20,5 procent. De PVV-aanhang is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde.

Fruitteeltgebieden

In de traditionele fruitgebieden doet de VVD het ook goed, met gemiddeld 29,4 procent van de kiezers. Daarbij springen vooral Buren en Geldermalsen in het oog, met respectievelijk 35,4 en 34,5 procent van de stemmen. De PvdA scoort hier gemiddeld 20 procent, de PVV 11,1 procent.

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin