Home

Nieuws laatste update:7 sep 2012

Praat mee: Openheid (niet) gewenst

Na drie opeenvolgende slechte tot zeer slechte jaren in de afzet, worden de paprikatelers in Nederland nu weer opgeschrikt door de paprikasnuitkever.

De paprikasnuitkever, of pepper weevil zoals het beestje internationaal bekend staat, is behalve een heel vervelende plaag ook een gevaar voor de Nederlandse afzet. Daarom hebben telers eigenlijk liever niet dat er ruchtbaarheid wordt gegeven aan het signaleren van zo’n beestje. Dat kan maar slapende honden wakker maken.

Gevaar van gesloten grenzen
Landen als Rusland en de Verenigde Staten hebben maar weinig aanleiding nodig om de grenzen dicht te gooien voor Nederlandse producten. En wie weet hoe lang het dan weer duurt en welk wisselgeld er in de onderhandelingen moet worden gestoken om die grenzen weer open te krijgen.

Maar wanneer is een mediastilte rond een plaag of een ander risico gerechtvaardigd? In het verleden werd geageerd tegen al te veel openheid in de vakbladen als het ging om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Zelfs over het gebruik van illegale middelen moesten Groenten & Fruit en de andere bladen het maar niet hebben. Desastreus voor het imago van een sector als het onvermijdelijk eenmaal toch publiciteit krijgt.

Zwijgen of verspreiding voorkomen
Het verzwijgen van een ernstige plaag is natuurlijk van een andere orde. Dan gaat het immers niet om bewust handelen door tuinders. Maar het gaat wel om het snel communiceren van maatregelen om de plaag niet onnodig te verspreiden. En het gaat om het goed duidelijk maken hoe en van de noodzakelijk die maatregelen zijn.

Geef uw mening!

Wat vindt u hiervan? Laat uw reactie achter in dit stuk en stem in de poll op onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Of registreer je om te kunnen reageren.