Home

Nieuws laatste update:14 sep 2012

Politici woest om korting AH

Politici reageren fel op de maatregel van Albert Heijn om leveranciers 2 procentpunten te korten op de uitbetalingsprijs.

Jaco Geurts reageert fel op de actie van Albert Heijn. “Laat ik het netjes zeggen. Ik ben er boos over. Als ik lees dat Albert Heijn aan het begin van het jaar geen rekening had gehouden met de aankoop van winkels en daarom nu een korting doorvoert bij de leveranciers, word ik daar stil van”, zegt Geurts. Hij wijst erop dat de supermarkten enorm machtig zijn. “Ik vrees dat vooral de kleine leveranciers de dupe zijn”, aldus de politicus. Geurts pleit voor de invoering van een gedragscode voor voedselproducenten en retail, die door een arbiter moet worden gehandhaafd.

"Dit is machtsmisbruik en het past in het verhaal dat boeren aan de touwtjes hangen van de grote ketens. Ik vind dat het tijd wordt dat de overheid ingrijpt", reageert Lutz Jacobi van de PvdA."Het argument dat je dan ingrijpt in de vrije markt, vind ik niet terecht; hier is sprake van monopolies."

Helma Lodders (VVD) heeft deze week gesprekken gehad met supermarkten. “We vragen volop aandacht voor de primaire producent en het verdienmodel. Tijdens de gesprekken werd mij bevestigd dat er nog veel stappen gezet moeten worden voordat de primaire producent zijn meerprijs krijgt”, reageert Lodders. "Dit is een schitterend voorbeeld van hoe fout de marktmacht in de keten is verdeeld. De regering moet met spoed zorgen dat er evenwicht in de markt komt. Dat kan door een aanwijzing te geven aan de NMA om de ruimte binnen de EU-regels te benutten. Ook dient er een stevig verhaal naar Brussel toe te komen", reageert Elbert Dijkgraaf van de SGP.

Draagvlak
"Dit is typisch een zaak voor de boerenombudsman, zoals de SP die gisteren heeft voorgesteld ", reageert Henk van Gerven (SP). "Deze verhoudingen kloppen niet. We moeten toe naar een situatie waarin boeren een zodanige macht kunnen ontwikkelen dat zij zich hiertegen kunnen verzetten. In de Tweede Kamer zie ik daar een breed draagvlak voor."

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de kwestie. Ze wil weten of eenzijdig opgelegde kortingen van afnemers aan producenten zijn geoorloofd in de ogen van de commissie en of deze gewenst zijn. Ook wil De Lange weten wat de Europese Commissie gaat doen tegen dit soort acties, waarbij de primaire ondernemers verder onder druk worden gezet.

“Agrarische ondernemers, die toch al met zeer kleine marges werken, worden door deze eenzijdig opgelegde prijsverlaging opnieuw benadeeld”, vindt De Lange. “Supermarktketens kunnen al zeer lage prijzen afdwingen bij hun leveranciers omdat er slechts enkele inkoopcentrales zijn en veel individuele boeren.”

Het ministerie van landbouw reageert niet inhoudelijk op de aankondiging van Albert Heijn. Het ministerie verwijst naar de aandacht die er is voor marktmacht van de primaire producent en de ruimte die staatssecretaris Henk Bleker wil benutten om de mededingingsregels voor voedsel te verruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.