Home

Nieuws

NVWA uit kritiek op telersverenigingen

De voedselautoriteit NVWA spreekt in het Rapport fytosanitaire signaleringen 2011 kritiek uit op de groenten- en fruitsector.

De sector denkt te licht over belangrijke controlesystemen voor fytosanitaire zaken, stelt de NVWA. Zo beschrijft de NVWA de inzet van telersverenigingen bij de controle op Afrikaanse Fruitmot in paprika. De NVWA heeft het gevoel dat telersverenigingen ‘de strekking van de controles te licht hadden opgevat’. Samen met de exporteurs is de NVWA voorstander van een robuuste controle.  “De teeltsector heeft daarmee een kans gemist de eigen verantwoordelijkheid in te richten.” De zaadsector heeft dat met protocollen voor Clavibacter wel goed ingevuld, stelt de NVWA. Ook de aardbeiensector krijgt een pluim van de NVWA over de aanpak van X. fragariae.

Verder vindt de NVWA het opvallend dat weinig meldingen van besmettingen worden gedaan bij de NVWA. Met de bestaande kwaliteitsproblemen in de sector zou vooral bij buitenlandse productie en oogst het aantal meldingen hoger moeten zijn, stelt de NVWA. Nu komt het vaak aan op importinspecties en nieuwe risico's zijn niet altijd snel genoeg in kaar te brengen hierdoor. In 2011 vond de NVWA meer schadelijke organismen dan in 2010, wat door fytosanitaire experts als zorgelijk wordt betiteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.