Home

Nieuws

Hoogleraar roept op tot boycot AH

Hoogleraar Dick Strijker van de RU Groningen roept boeren en tuinders op om in opstand te komen tegen Albert Heijn. "Nagel ze aan de schandpaal. Onderneem actie. Imagoschade is het ergste wat een grootgrutter kan overkomen."

Strijker, die aan de RU Groningen de Mansholtleerstoel bezet, doet de activistische oproep in zijn wekelijkse column in het vakblad Boerderij.

Ongelijk

Aanleiding voor zijn woede is de 2 procent-actie van Albert Heijn. Volgens de professor onderstreept die eis van AH nog weer eens de ongelijke machtsverhoudingen. Hij vindt dat de NMa in het geweer moet komen. "De NMa moet op basis van de AH-brief nu toch duidelijk kunnen zien dat er iets aan de hand is met de mededinging in de land- en tuinbouw. We hebben in Nederland slechts drie inkooporganisaties en oneindig veel leveranciers."

Wakker Dier

Strijker schrijft tegelijk dat boeren en tuinders zelf ook iets kunnen doen. Hij verwijst ze onder meer naar Wakker Dier. "Laat zien dat u de afgelopen tijd geleerd heeft van Wakker Dier. Verzin een pakkende term á la plofkip, iets als ‘grootgraaier’, maar dan nog pakkender."

Schandpaal

De hoogleraar ergert zich ook aan de combinatie fair trade en AH. Hij vindt dat AH allesbehalve fair handelt. "Hoe durft een winkel fairtrade-producten te verkopen en tegelijkertijd zijn leveranciers het vel over de oren te halen? Nagel ze aan de schandpaal. Imagoschade is het ergste wat een grootgrutter kan overkomen."

Henri Maarse

Of registreer je om te kunnen reageren.