Home

Nieuws

Veel nieuwe landbouwgezichten in Kamer

De economie- en landbouwcommissie van de Tweede Kamer wordt flink opgeschud.

Naast het al aangekondigde vertrek van agrarische woordvoerders Ger Koopmans (CDA), Janneke Snijder (VVD), Richard de Mos (PVV) en Esmé Wiegman (Christenunie) zal ook Rik Grashoff (GL) de Kamer verlaten; zijn partij kreeg woensdag een flinke dreun van de kiezer, waardoor hij buiten de boot is gevallen.

Bij veel fracties was het een spannende avond voor de landbouwkandidaten. Urenlang leefde Carla Dik-Faber tussen hoop en vrees, maar nu heeft het er alle schijn van dat de nummer vijf van de Christenunie straks toch mag aantreden. Bij de PvdA leek het er aanvankelijk niet op dat Tjeerd van Dekken direct zou worden herkozen; door een indrukwekkende eindspurt van de sociaaldemocraten wist hij uiteindelijk toch zijn plekje veilig te stellen.

Hoogleraar duurzame landbouw en Eerste Kamerlid Eric Smaling was minder gelukkig. Hij stond zestiende op de SP-lijst, terwijl er de partij op vijftien bleef steken. Ook de nummer 21, Nicole van Gemert, heeft de Kamer dus niet gehaald. Van Gemert deed in de campagne de landbouwdebatten namens de SP. PVV’er Karen Gebrands stond net als Smaling één plek te laag.

De zetels van Helma Lodders (VVD), Dion Graus (PVV), Elbert Dijkgraaf (SGP), Stientje van Veldhoven (D66) en Esther Ouwehand (PvdD) zijn daarentegen geen moment in gevaar geweest. Ook nieuwkomer Jaco Geurts (CDA) haalde de Kamer met gemak. Overigens moet de Kiesraad de uitslag nog definitief vaststellen en kan de toewijzing van restzetels nog tot kleine verschuivingen leiden.

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.