Home

Nieuws

EU wil horen hoe GMO anders moet

Zo’n 136 bedrijven en branche-organisaties hebben een visie ingestuurd voor de hervorming van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groenten en fruit.

Dat is besproken tijdens het beheerscomité groente en fruit afgelopen dinsdag. Bedrijven en branche-organisaties kunnen een week langer visies insturen over hoe GMO voor groente en fruit anders moet. De verlenging heeft nut, laat het PT desgevraagd weten. Vrijdag waren leden van de commissie te gast in de Floriade. Toen meldde de verantwoordelijke functionaris dat 50 visies waren binnengekomen. Dinsdag bij de vergadering in Brussel was dat aantal 136. “Uit Nederland zijn negen visies binnengekomen.”

De lidstaten hebben daarnaast een extra enquète moeten invullen waarbij informatie werd gevraagd over erkenningscriteria, uitbesteding, UPO’s, uitgaven door PO’s, directe betalingen en de distributieketen. Dit was nodig voor de effectmeting die door de Europese Commissie wordt uitgevoerd. Deze beoordeling wordt meegenomen bij het maken van de hervormingsvoorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.