Home

Nieuws

‘Consument legt hand op de knip’

De consument zal door de btw-verhoging minder gaan uitgeven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Algemeen Dagblad. De helft van Nederland gaat bezuinigen.

Uit het onderzoek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders verwacht dat ondernemers de rekening van de btw-verhoging zullen doorschuiven naar de consument. Aanstaande maandag gaat de verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent in.

Volgens GfK is de uitkomst van het onderzoek opvallend, aangezien het slechts een stijging van 2 procent betreft. ‘Dat zoveel mensen aangeven pas op de plaats te zullen maken, is een duidelijk signaal. Mensen hebben al het gevoel alles steeds duurder wordt en zien dat zij aan het eind van de maand steeds minder overhouden’, aldus Ghino Thuij van GfK.

Supermarkten lijken vooralsnog weinig te gaan merken van de verhoging, hoewel in ieder geval AH al heeft aangegeven de verhoging door te berekenen aan de consument. Volgens het onderzoek van GfK en AD gaan Nederlanders vooral bezuinigen op kleding, woonaccessoires en elektronica.

Bron: Distrifood

Tys Hallema

Of registreer je om te kunnen reageren.