Home

Nieuws

'Concrete afspraken tijdelijke huisvesting'

Noord-Limburg loopt voorop in huisvesting van met name Poolse werknemers, concludeert demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies. Elders, zoals in en om het Westland, moet nog veel gebeuren.

Minister Spies stuurde dinsdag een brief naar de Tweede Kamer over de voortgang van een betere samenwerking tussen de verantwoordelijke partijen. “Het zijn de gemeenten, werkgevers en huisvesters die tijdelijke huisvesting moeten realiseren. Deze partijen zijn afhankelijk van elkaar. Sommige partijen lijken het lastig te vinden om zelf het initiatief te nemen als ze het idee hebben dat anderen achter blijven. Daardoor komen er te weinig projecten van de grond.”

Met name in de regio Westland/Den Haag wordt er te weinig onderdak gerealiseerd voor de naar schatting 45.000 Midden- en Oost-Europese werknemers die hier aan het werk zijn in onder meer de tuinbouw. De twee betreffende gemeenten doen hun best, maar krijgen onvoldoende ondersteuning door grote buurgemeenten als Delft en Zoetermeer.

Eind maart van dit jaar ondertekende Spies samen met gemeenten, corporaties, de uitzendbranche, koepels van werkgevers en vakbonden een nationale verklaring voor meer en goede tijdelijke huisvesting. Spies: ”Ik zie dat er veel is gebeurd, maar we zijn er nog niet.”

Uiterlijk eind 2012 zullen er concrete bestuurlijke afspraken op regionaal niveau gemaakt moeten worden over aantallen huisvesting, met een doorvertaling naar het lokale niveau, aldus de minister.

Of registreer je om te kunnen reageren.