Home

Nieuws laatste update:13 aug 2012

Zomerprijzen groente in winkel lopen op

De prijzen die winkels in Nederland in juli vragen voor verse groente lopen verder op. Dat blijkt uit een vergelijking van CBS-gegevens van de afgelopen twaalf jaar.

Sinds 2001 is de prijs met een kwart gestegen. 2001 was een jaar met lage prijzen; in vergelijking met 2002 is de stijging meer dan 15 procent. In de laatste vijf jaar is de stijging niet groot, onder meer door een prijzenslag in 2008 en 2009 en Ehec in 2011. Toch is het peil dit jaar een procent hoger dan 2010, een over het algemeen gunstig verkoopjaar voor glasgroenten. De stijging van de winkelprijzen loopt niet parallel aan de afzetprijzen voor telers. Wel moeten tussenschakels kostenstijgingen doorberekenen. Dat komt tot uitdrukking in de winkelprijzen.

Voor vers fruit is ook een stijgende lijn zichtbaar in winkelprijzen, met uitzondering van het jaar 2008; een duur fruitjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.