Home

Nieuws

Rechter kiest kant FresQ in conflict met teler

De rechtbank in Den Haag heeft in een kort geding eisen afgewezen van een tomatenteler tegen FresQ-dochter FresQ-Red Star.

De uitbetaling voor deze producten loopt via FresQ. Het conflict draait om voorwaarden waaronder de teler (FresQ-lid) exclusieve smaakrassen produceert voor FresQ-Red Star. De teler wil de voorwaarden opnieuw uitonderhandelen en eiste geld van FresQ-Red Star, onder meer vanwege het ‘verdwijnen van tomaten’.

De teler meent recht te hebben op nabetaling over 2011 in verband met een hogere productie dan op basis van de uitbetaalfacturen is afgerekend. De rechter ging niet akkoord met de eis, omdat in de overeenkomst een neutrale keuring is opgenomen. De teler maakt daar gebruik van.

Ook is niet vast komen te staan dat de teler consultancy-taken uitvoerde voor de telersvereniging Excento, waar hij lid van is. De zaak was aangespannen tegen het bedrijf Brothers dat de afspraken voor de teelt maakte met de teler, die in financiële problemen is gekomen.

De opbrengst van verkoop door FresQ gaat overigens naar de Rabobank en niet naar de teler vanwege pandrecht door de bank, blijkt uit de uitspraak van de rechter van 12 augustus. Er loopt nog een bodemprocedure tussen de twee teeltpartijen, maar het kort geding maakt geen einde aan het beslag dat Brothers legde op het bedrijf van de betroffen teler die overigens nog steeds levert, maar volgens de teler tegen te lage vergoeding. De overeenkomst is gebaseerd op deels vaste uitbetaalprijzen. FresQ Red Star liet aan de rechtbank zien aan andere telers dezelfde uitbetaalprijs te hanteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.