Home

Nieuws

Rabobank: meer slechte leningen tuinbouw

De Rabobank heeft zijn voorziening voor kredietverlies verhoogd, onder meer door de zwakke positie van de glastuinbouw. Dat blijkt uit het halfjaarverslag dat donderdag bekend werd.

De Rabobank voorziet daarmee meer verlies te lijden op krediet. In totaal heeft de bank een voorziening opgenomen van ruim 1 miljard euro. Dat was vorig jaar 618 miljoen euro. De voorziening is gericht op meerdere sectoren, waaronder food- en agri. De Rabobank noemt glastuinbouw wel in het halfjaarverslag als branche waar resultaten met name slecht zijn, maar maakt niet bekend hoeveel kredietverlies verwacht wordt.

De nettowinst daalde. Onder de streep hield de bank 1,3 miljard euro over, tegen 1,9 miljard euro in de eerste helft van 2011.

Bijna 93 miljard euro is geïnvesteerd in de totale food- en agrisector, 63 miljard euro zit in de primaire agrarische sector. In beide gevallen is sprake van een stijging van 5 procent ten opzichte van 2011, meldt Boerderij.nl. Het is niet duidelijk hoe de tuinbouwportefeuille zich beweegt.

Volgens bestuursvoorzitter Piet Moerland zal food en agri een steeds belangrijker sector worden voor de bank. In een nieuw strategisch beleidskader dat dit jaar nog in werking moet treden, ligt de belangrijkste focus van de bank, naast het blijvende marktleiderschap in Nederland, op het zijn en blijven van een internationale food- en agribank. Om zich daarop te concentreren zal de Rabobank scherper gaan kiezen wat wel en niet te doen. Eén van de terreinen waarop de bank zich op termijn zal terugtrekken is volgens Moerland vermogensbeheer.

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.