Home

Nieuws

Meer buitenlandse arbeid in tuinbouw België

Op Belgische tuinbouwbedrijven wordt steeds meer arbeid verricht door buitenlandse werknemers. Het aantal Belgische werknemers loopt terug, blijkt uit cijfers van de Belgische overheid en fraudedienst SIOD.

In de groenteteelt zijn al meer buitenlandse werknemers geregistreerd dan Belgen, terwijl de sierteelt nog vooral Belgen in dienst neemt. De meeste buitenlandse werknemers (meer dan 8.000) zijn als seizoensarbeider actief in de fruitteelt.

Van de buitenlandse werknemers komen de meeste buitenlandse werknemers uit Oost-Europa (9,75 procent), Turkije (8,85 procent) en Marokko (6,65 procent).

Opvallend is verder dat de Belgische werknemers vooral vergrijzen en de buitenlandse werknemers vooral tussen de 20 en 34 jaar oud zijn.  In totaal waren er in 2010 in de tuinbouw 5.903 regulier tewerkgestelden (dus zonder seizoenscontract), waarvan 34 procent buitenlanders. Uit de officiële cijfers blijkt niet dat het illegalenprobleem groot is in België. In 2010 werden iets meer dan vijftig illegalen aangetroffen in de Belgische land- en tuinbouw. Dat waren er eerder 115.

Of registreer je om te kunnen reageren.