Home

Nieuws

Export op Verenigd Koninkrijk en Rusland versnipperd

Het marktaandeel van de tien grootste exporteurs van verse groente en fruit op het Verenigd Koninkrijk en Rusland is gekrompen. Daar verloren deze grootste partijen handel, blijkt uit gegeven van FrugiVenta, samengesteld door het KCB.

Met name op Rusland is het aandeel gezakt van 31,6 naar 19,4 procent. De daling in het Verenigd Koninkrijk is enkele procenten.

De groente- en fruithandel is verder in 2011 nauwelijks in marktaandelen verschoven. De tien grootste exporteurs van glasgroente op Duitsland houden een marktaandeel van 80 procent. De tien grootste exporteurs voor alle markten en alle producten hebben bijna 50 procent van de export in handen. Dat is iets hoger dan 2010, maar weer iets lager dan het jaar ervoor. De markt lijkt nauwelijks te bewegen,

Er is wel wat beweging: de kleine bedrijven (minder omzet dan 10.000 ton) hebben sinds 2008 circa 4 procentpunt marktaandeel ingeleverd. Ook bestaat deze categorie uit minder bedrijven; 74 in 2011 tegen 88 in 2008. De categorie middenbedrijven (10.000 tot 60.000 ton) houdt ook het marktaandeel vast (39 procent).

Bij wintergroente hebben de grote exporteurs een groter aandeel. De twee grootste exporteurs hebben een marktaandeel van meer dan een derde van de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.