Home

Nieuws

Export juni even groot als in Ehec-jaar

De export van groente en fruit in juni lag op een gelijk niveau als juni 2011, tijdens de Ehec-crisis. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw. Daaruit blijkt verder de groei van een aantal kleinere bestemmingen buiten de Europese Unie.

De totale export in juni van groente en fruit is dan wel gelijk aan juni 2011; Voor dit hele eerste halfjaar is de achterstand 3 procent. De uitvoer van komkommers bleef dit jaar in juni 31 procent boven dat niveau van 2011. Volgens het PT laat dat zien dat de uitvoer van komkommers in juni 2011 de grootste klappen kreeg.

De uitvoer paprika is dit jaar zelfs 16 procent lager dan in de Ehec-junimaand vorig jaar. Voor tomaat is de uitvoer ongeveer vergelijkbaar. “De prijs van deze producten stortte vorig jaar wel in door Ehec, maar de uitvoer bleef nog wel op peil”, aldus een PT-analist.

Volgens het PT is de krappe uitvoer in juni 2012 ook het gevolg van het matige weer in die maand. Dat heeft de productie geraakt.

In de bestemmingen valt op dat de landen als Kroatië, Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië in opkomst zijn als bestemmingen. De uitvoer is nu nog beperkt. Wel is een daling zichtbaar van de uitvoer naar de Verenigde Staten en Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.